Cercetatorii spera ca cele aproximativ 1.300 de imagini si alte date pe care le vor colecta instrumentele de pe Messenger vor permite dezlegarea enigmelor celei mai mici planete din sistemul nostru solar.
"Cred ca vom avea mari surprize", este de parere Faith Vilas, unul dintre responsabilii misiunii. "Este o explorare stiintifica pentru care suspansul creste pe zi ce trece", a adaugat Alan Stern, administrator adjunct al NASA, insarcinat cu misiunile stiintifice.
Messenger (Mercury Surface, Space Environment, Geochemistry and Ranging) ar trebui sa colecteze date despre compozitia minerala si chimica a solului lui Mercur si despre atmosfera si magnetosfera planetei, a precizat Marilyn Lindstrom, responsabil NASA.
Messenger trebuie sa atinga usor Mercur, pentru a obtine o acceleratie gravitationala necesara revenirii pe orbita planetei, in 2011.
Messenger trebuie sa se mai apropie de doua ori de Mercur, in octombrie 2008 si in septembrie 2009. In martie 2011, sonda se va apropia pentru ultima data de planeta, dupa care se va plasa pe orbita acesteia.
Messenger a fost lansata pe 3 august 2004, cu o racheta Delta II. Sonda va parcurge, in cei 6,5 ani cat dureaza misiunea, 7,8 miliarde de kilometri.
Planeta Mercur a mai fost survolata in urma cu 33 de ani, de sonda americana Mariner.
Sursa: MEDIAFAX